vineri, 28 februarie 2014

Sesizare primită de la cetaţenii din străzile Măgurei şi Hunedoara

În atenţia
Consilierilor locali ai municipiului Tg. Mureş


Suntem un grup de cetăţeni ai municipiului Tg. Mureş, iar prin acest demers vă aducem la cunoştinţă abuzurile la care este supusă natura, spaţiul verde al oraşului şi, implicit, locuitorii acestuia, tocmai de către capii instituţiei care trebuie să fie un garant al bunei convieţuiri şi al păstrării calităţii vieţii într-un oraş civilizat din secolul XXI.
Este vorba despre construirea de parcări lângă blocurile de locuinţe din mai multe cartiere, activitate prin care se distruge zona verde şi se taie arborii haotic, fără a se cere, dacă nu acordul (oricum, obligatoriu!), măcar părerea locatarilor şi fără nici un fel de autorizaţii de mediu şi proiecte clare care să fi fost întocmite în acest sens.
Oare Primăria Tg. Mureş nu are aceleaşi obligaţii în a respecta legea care reglementează protecţia mediului, la fel ca oricare cetăţean al acestei ţări? Sunt conducătorii acestei instituţii mai presus de lege?
Vrem să vă aducem la cunoştinţă că reprezentanţii Primăriei Tg. Mureş ignoră prevederile OUG 195/2005 privind protecţiei mediului, în care se menţionează faptul că orice schimbare a destinaţiei unui spaţiu verde necesită un aviz de mediu, dar şi pe cele aleLegii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, în care se menţionează că pentru schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi este obligatorie întocmirea unei documentaţii de urbanism, care se aprobă conform Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţie.
Mai mult, Primăria Tg. Mureş nici măcar nu a catadicsit să întocmească Registrul spaţiilor verzi, aşa cum prevede Legea 24/2007, ceea ce uşurează şi mai mult atacurile cu iz de jaf asupra zonei verzi a municipiului Tg. Mureş.
Dacă ar exista un astfel de registru, aşa cum a dispus Garda de Mediu în urma unui control efectuat în anul 2013, probabil că avântul acestor ,,iubitori ai naturii şi ai frumosului”, cum se autodeclară Maior Claudiu şi Florea Dorin cu ocazia vizitelor pe care ni le fac când şi când (când şi când au interes!) prin cartierele târgumureşene, ar mai pierde din elan, iar firmele lor de casă nu şi-ar mai permite să distrugă într-un ritm atât de alert şi haotic în acelaşi timp zonele verzi din oraş.
Toate aceste construcţii de parcări sunt realizate de firma Energoplus, care, după cum vorbeşte gura târgului, este chiar firma celui care orchestrează toate aceste defrişări, nimeni altul decât Claudiu Maior, colegul dvs. din consiliu care, ori de câte ori are ocazia şi în funcţie de propriile sale interese şi ale celui care-l păstoreşte, mimează un interes deosebit pentru oraş, pentru cetăţenii săi şi nevoile acestora. În realitate, interesul său este de a da de lucru, cu orice preţ, firmelor abonate la contracte cu Primăria Tg. Mureş.
Un exemplu elocvent de distrugere a zonelor verzi este cartierul Mureşeni, pe str. Hunedoara, unde s-au tăiat ilegal arbori, pentru a se construi parcări acoperite, fără autorizaţie de tăiere, fără aviz de mediu şi fără autorizaţie de construire. În aceeaşi situaţie se află şi locatarii de pe str. Măgurei, din cartierul Dâmbul Pietros, unde toată zona verde din spatele blocurilor a fost distrusă pentru a se construi parcări acoperite.
Sunt situaţii absolut verificabile printr-o simplă deplasare în teren a consilierilor locali!
Subliniem încă o dată faptul că lucrările respective nu au nici avizul de mediu din partea Agenţiei de Protecţia Mediului şi nici autorizaţie de construire.
Ne adresăm dvs. ca for care poate să ia anumite decizii ce ţin de oraş şi ne exprimăm speranţa că situaţia va fi rezolvată în spiritul şi litera legii, în favoarea cetăţenilor, prin stoparea distrugerii zonelor verzi din Tg. Mureş şi, astfel, oferirea unei şanse la viaţă în viitor. 
                                                                                    
Cu stimă,

    locatarii de pe străzile Hunedoara şi Măgurei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu